Ribbåt för seglingsverksamheten

KJK Segling RIB

Under den senaste månaden har vi jobbat för att köpa in ytterligare en följebåt till klubbens seglingsverksamhet. Vi hade siktet inställt på en liten rib, dvs en gummibåt med glasfiberbotten och en styrpulpet med jockeysäte. Med denna båttyp minskar vi risken för klämskador och vi kan assistera seglarna mycket bättre.

Turligt nog dök exakt rätt begagnad båt för oss upp för några veckor sedan. Ännu mer turligt att båten var till salu här i Karlskrona. Båt och motor har en bra balans mellan att vara lättmanövrerad och smidig och samtidigt stabil och kraftfull.

Nu är vi i mål och efter provkörning var det idel leenden hos oss ledare. Vilken båt! Vilka möjligheter den ger oss!

Köpet har gjorts möjligt genom ett bidrag av RF/SISU, som i sin tur var möjligt att söka tack vare klubbens medlemskap i Svenska Seglarförbundet. Även inom klubben har vi haft full stöttning, med snabba och kloka beslut av styrelsen, mm. Också stort tack till 1852 som haft tålamod med oss under processens gång.

KJK Segling RIBNöjda ledare bekantar sig med den nyanskaffade ribbåten

Seglarskoleavslutning 2020

Så var det då dags för avslutning av årets seglarskola! Efter att ha radat upp lördagar med dåligt väder och hårda vindar, bjöd avslutningsdagen på fantastiskt sommarväder med svaga vindar. Vi genomförde avslutningen tillsammans med fortsättningsgruppen, för att på så sätt minska steget över till den gruppen när seglarskolan nu tar slut.

KJK Segling 2020-06-28

Seglarskolan inledde dagen med att eleverna tillsammans riggade och sjösatte en båt och visade att de kan detta moment. Därefter seglade de en och en ut till en boj och tillbaka igen, där de avslutade med en tilläggning. Utmaningen var en gång skull inte att bemästra kraftiga vindbyar, utan istället att nyttja den nyckfulla svaga vinden. Alla eleverna fixade detta alldeles utmärkt.

Fortsättarna inledde sitt pass med att gå igenom 2-kronan och hur den fungerar. Väl ute på vattnet seglade de större eleverna 2-krona, medan de mindre körde en kryss-läns-bana i optimistjollar. Det var en härlig stämning på vattnet i det underbara sommarvädret.

KJK Segling 2020-06-28

KJK Segling 2020-06-28

KJK Segling 2020-06-28

Därefter var det dags för lek! Vi delade upp i 2 lag med blandat fortsättare och nybörjare. Första grenen gick ut på att paddla ut till en boj och tillbaka 2 varv. Självklart fick man stänka vatten på det andra laget när de var tillräckligt nära. Det blev en intensiv och spännande drabbning! Nästa gren var en klassisk dragkamp! Det stod länge och vägde, men sakta sakta började det ena laget plocka decimeter för meter och till slut var kampen över. Väl kämpat allihopa!

KJK Segling 2020-06-28

KJK Segling 2020-06-28

KJK Segling 2020-06-28

KJK Segling 2020-06-28

Nu hade grillmästaren Tomas de perfekt grillade korvarna klara. Mätta och glada vidtog därefter avslutningsceremoni med diplom- och plakettutdelning till våra duktiga seglarskoleelever. Vi rundade av det hela med glass!

KJK Segling 2020-06-28

Stort tack till alla elever som kämpat på vecka för vecka trots att vi haft vädret emot oss de flesta gångerna. Tack även till alla föräldrar för ert engagemang och positiva feedback. Och så klart ett tack till våra hjälpledare Jakob, David och Lucas.

Nu hoppas vi få träffa er allihopa igen i fortsättningsgruppen redan nu på torsdag. Där möter vi er där ni seglingsmässigt är idag. Välkomna!

Mvh, Marie & Mattias

KJK Segling 2020-06-28

KJK-medverkan i ”Bästa evenemang”

Tack vara KJK-seglaren Lucas deltagande i ”Regionkval för alla” har Karlskrona Jolleklubb nämnts på Svenska Seglingsförbundets sida, Länk till Svenska Seglingsförbundet.

Bästa evenemang
Vinnare av Bästa evenemang är, Karlskrona Segelsällskap (KNSS), Karlskrona Jolleklubb (KJK), Edenryds Båtklubb (EBK) och Växjö kappseglingsklubb (VKSK) med motiveringen: Roligt arrangemang som visar det positiva för seglarna när klubbarna samarbetar. Evenemanget resulterade i fyra seglare, fyra klubbar från tre olika landskap i region 4.

Sommarlovets första segling

KJK Segling 2020-06-14

Sommarlovets första segling i strålande sol med tidvis hård ostlig vind och besvärliga vindbyar i viken utanför KJK. Det gäller att hålla koll på vimpeln uppe i masten!

Vi pausar för midsommar och seglar igen torsdag 25 juni klockan 17:30.

Glad midsommar/Tränarna

Seglarskolans 5:e lektion

KJK Seglarskola 2020-06-13

Seglarskolans 5:e lektion bjöd återigen på mycket utmaning för nybörjarna med hårda vindar. Efter en kort genomgång kastade vi loss med motorbåtar och två jollar från bryggan för att transportera oss till ett område där vi hade hittat lite lä för det hårda vinden, men på köpet fick vi då byiga vindar som är kluriga att hantera när man är ny.

Deltagarna tränade sedan på att segla halvvindsbana och fick härigenom mycket mer vana av att på egen hand segla halvvind, göra slag genom vindögat runt bojarna samt gasa (skota in eller falla från vinden) eller bromsa (släppa ut skotet eller lova upp mot vinden) jollen. Några seglade själva och några seglade tillsammans med Gustaf, som vi lånat in från fortsättningsgruppen. Seglarna bemästrade dagens segling med bravur! De som inte seglade för stunden satt i motorbåt och lyssnade/lärde av sina kompisarna eller övade på knopar som vi gått igenom tidigare i kursen.

Efter nedriggning och båtvård hade vi samling med lite teori, några av båtvettsreglerna. Läxa till nästa gång är att höger heter styrbord ute på sjön, babord är vänster. Vi diskuterade även förmiddagens träning. Flera tyckte det hade varit roligare och lättare än tidigare seglingar men också lite läskigt ibland när det kom mycket vind i byarna – de var nöjda över sina insatser. Bra kämpat!

Medan vi fikade förhörde sig några om att få segla mer när nybörjarkursen slutar, så vi informerade om fortsättningskursen som är på söndagar kl 9:30 och torsdagar kl 17.30.

Stort tack till Gustaf och hjälptränare Jacob för ert engagemang idag!

Seglarhälsningar från Marie och Mattias

KJK Seglarskola 2020-06-13

KJK Seglarskola 2020-06-13

KJK Seglarskola 2020-06-13

KJK Seglarskola 2020-06-13

KJK Seglarskola 2020-06-13

KJK Seglarskola 2020-06-13

KJK Seglarskola 2020-06-13