Sjökort

Ny uppdaterad version (Utgåva 2022) av Sjöfartsverkets båtsportkort Hanöbukten Bergkvara – Simrishamn finns nu ute till försäljning. Båtsportkort är sjökort framtagna i ett mindre format för båtlivet. Korten är tryckta på ett plastlaminat som gör dem både vattentäta och slitstarka. Det sker många uppdateringar mellan varje ny utgåva av båtsportkorten och man bör alltid ha uppdaterade sjökort ombord när man ger sig ut i skärgården.

Båtsportkortet innehåller cirka 275 förändringar sedan föregående utgåva:

  • Flera nya kablar och rör har tillkommit.
  • Ändrade djup med anledning av sjömätningar.
  • Justerade fyrsektorer och enslinjer.

På Sjöfartsverkets hemsida hittar du sjökortskatalogen Kartvisare Fyren.

Ett aktuellt sjökort hör till den obligatoriska utrustningen vid färder på mindre kända vatten. Att översätta sjökortet till verkligheten och tvärt om kräver träning och kunskap.

Sjökortet är en färskvara. Under 2013 gjordes inte mindre än 2500 ändringar i svenska sjökort. Korten är till exempel späckade med siffror som anger hur djupt det är. Men det gäller att vara försiktig. Bara 45 procent av vattnen är mätta i modern tid, resten kan vara så gamla som 100 år.

Sjökort från Eniro

Var försiktig, en del uppgifter på våra sjökort kan vara uppmätta på 1800-talet.

Gratis sjökort på webben

Alla svenska sjökort inklusive de som täcker de stora sjöarna finns nu som en gratis webbtjänst. Detaljeringsgraden och innehållet är exakt det samma som exempelvis båtsportkorten erbjuder. Det är sökföretaget Eniro som kompletterar sin kart- och flygfototjänst med ett hjälpmedel för alla seglare. Men Eniro rekommenderar inte att sjökorten används för navigering på sjön och denna tjänst ersätter inte de vanliga sjökorten. Exempel på sjökort från Eniro finner du här ovan.