Sjökort

Ett aktuellt sjökort hör till den obligatoriska utrustningen vid färder på mindre kända vatten. Att översätta sjökortet till verkligheten och tvärt om kräver träning och kunskap.

Sjökortet är en färskvara. Under 2013 gjordes inte mindre än 2500 ändringar i svenska sjökort. Korten är till exempel späckade med siffror som anger hur djupt det är. Men det gäller att vara försiktig. Bara 45 procent av vattnen är mätta i modern tid, resten kan vara så gamla som 100 år.

Sjökort från Eniro

Var försiktig, en del uppgifter på våra sjökort kan vara uppmätta på 1800-talet.

Nya sjökort över Blekinge

Våren 2012 tog Sjöfartsverket fram nya sjökort över sydkusten. Dessa sjökort har en förbättrad skala och ändrade utbredningar för bättre noggrannhet. De nya sjöfartskorten finns tillgängliga i både tryckt och digitalt format. Ett av sjökorten täcker inre delen av Karlskrona skärgård och kuststräckan Utlängan-Karlskrona. Ett annat täcker kuststräckan Åhus-Skillinge. Samt ett som täcker kuststräckan Åhus-Karlshamn. Sjökorten innehåller även förstoringar på utvalda hamnar.

Gratis sjökort på webben

Alla svenska sjökort inklusive de som täcker de stora sjöarna finns nu som en gratis webbtjänst. Detaljeringsgraden och innehållet är exakt det samma som exempelvis båtsportkorten erbjuder. Det är sökföretaget Eniro som kompletterar sin kart- och flygfototjänst med ett hjälpmedel för alla seglare. Men Eniro rekommenderar inte att sjökorten används för navigering på sjön och denna tjänst ersätter inte de vanliga sjökorten. Exempel på sjökort från Eniro finner du här ovan.