Segling Långö runt

KJK Segling 2021-06-13Kålösund

Söndagens träning, den 13 juni, fokuserade på att kunna skota in seglet i hörnet på jollen samt att läsa av vinden. Vi seglade ut på Danmarksfjärden i hård nordvästlig vind, ca 10m/s, där alla kämpade med skotningen. När vi passerat Långö udde seglade vi in i Kålösund. Väl i sundet gällde det att hitta vind och vara beredd på att vinden plötsligt kunde vrida. Alla koncentrerade sig och seglade väldigt bra. Dock kapsejsade en av jollarna i ett plötsligt vindvrid. Efter att ha pausat, bytt kläder, druckit paketdricka och tömt jollarna på vatten fortsatte vi ut på Borgmästarfjärden.

Segel och mast togs ner, jollarna knöts ihop med pålstekar och sista biten till klubben under broarna blev det bogseringståg.

Väl på klubben blev det “gofika” fixat av en av deltagarna. Sammanfattningsvis klarade samtliga av hårdvindssegling!

Bra jobbat!

Nästa gång seglar vi 2-krona och det kommer att bli premiär för klubbens nyinköpta segelbåt. Nu när vi har två 2-kronor kan vi tävla även med större båtar. Tänk på att solen är stark, använd solkräm och gärna även solglasögon och keps. Väl mött nästa träning!

/Tränarna

KJK Segling 2021-06-13Kålösund

KJK Segling 2021-06-13På väg mot Borgmästarfjärden

Seglarskolan, lektion 4

KJK Seglarskola 2021-06-12

KJK Seglarskola 2021-06-12

På lördagen var det för friska vindar för att segla själv i jollen, vi övade därför på kapsejsning med jollen. Det är viktigt att lära sig att vända jollen rätt för det fall att båten välter och man hamnar i vattnet. Om man är trygg med det finns det inget att oroa sig för när man seglar.

Efter en kort genomgång om kapsejsning på land, demonstrerade först Gustaf övningen ute på vattnet innan alla som ville fick prova på att kapsejsa med jollen. Övningen gick jättebra och de flesta tyckte även att det var roligt med ett dopp.

Bra kämpat allihop, vi ses nästa lördag!

KJK Seglarskola 2021-06-12

KJK Seglarskola 2021-06-12

KJK Seglarskola 2021-06-12

Nationaldagssegling

KJK Segling 2021-06-06

På nationaldagen seglade hela fortsättningsgruppen till ön “Lilla Sverige”.

Målet för dagen var efterlängtat öfika! I svag vind och strålande sommarsol seglade vi till Ljungskär (som ön heter på sjökortet). Där fikade vi, sprang runt ön och bytte besättning på 2-kronan.

Gott seglat av alla! Vi önskar ett glatt sommarlov med mycket segling ⛵️ Tränarna.

KJK Segling 2021-06-06

KJK Segling 2021-06-06

KJK Segling 2021-06-06

KJK Segling 2021-06-06

Seglarskolan, lektion 3

KJK Seglarskola 2021-06-05

I bästa tänkbara väder genomförde vi på lördagen den 5 juni seglarskolans tredje tillfälle. Efter hård vind första lektionen och onödigt frisk vind andra lektionen, blev det nu en klassisk tredje gången gillt med helt fantastiskt väder: strålande sol och perfekt nybörjarvind på 2-3 m/s.

Teoripasset handlade denna gång om sjövägsreglerna. Vi är många som ska samsas på havet och med några enkla regler kan vi undvika kollisioner. Vi prioriterade att alla skulle få segla så mycket som möjligt, så det blev lite olika mellan våra två grupper hur mycket teori det blev. Några hann även med att öva på knoparna och jobba vidare med jollens delar. Även det viktiga fikat blev lite mer oorganiserat och vi höll på att glömma att ge några av eleverna lite god fika. Men efter helt befogade protester fick även de till slut lite fika. Det är bra att ni står på er! 😊

KJK Sjövägsregler

Så över till seglingspasset. Efter 0 respektive 10 minuters segling de första lektionerna, seglade alla denna tredje gång upp mot en timme eller till och med längre. Dessutom seglade alla hela eller delar av tiden alldeles själva i sin optimistjolle. Vi ledare fanns så klart på plats och coachade från motorbåtarna. Vi jobbade med att få in grunden: Att segla halvvind mellan två bojar och att lära sig vända vid bojen. Nu i början vänder vi enbart genom att ta rodret ifrån oss och göra det vi kallar ett slag eller stagvändning.

Men första gången man seglar själv händer det så klart att man råkar vända åt andra hållet och att båten råkar göra en och annan piruett och snurrar runt, runt, runt. De flesta fastande även i vindögat några gånger och det kan vara lite klurigt att komma därifrån i början. Men ingen fara, vindögat är snällt så länge man håller ner huvudet och duckar för bommen. I den perfekta vindstyrka vi erbjöds denna gång spelar det inte så stor roll vare sig om man gör piruetter eller vänder åt fel håll, det händer inget dramatiskt för det. Det är precis så här det ska vara i början när man lär sig segla. Vi tränare är superimponerade av hur duktiga alla elever var.

Väl kämpat allihopa!

KJK Seglarskola 2021-06-05

KJK Seglarskola 2021-06-05

KJK Seglarskola 2021-06-05

KJK Seglarskola 2021-06-05

KJK Seglarskola 2021-06-05

KJK Seglarskola 2021-06-05

KJK Seglarskola 2021-06-05

Fortsättningsgruppen 2021

Nu är fortsättningsgruppen i full gång säsong 2021!

Första återsamlingen på säsongen ägnades åt att komma ihop som grupp igen. Samtliga jollar och 2-kronan tvättades, riggades och kontrollerades inför säsong. Under det obligatoriska fikat presenterades årets ledarteam, Tomas, Anna, David och Hampus.

KJK Segling Maj 2021Kontroll och riggning av jollar innan segling

KJK Segling Maj 2021Fika…

Andra träffen ägnades åt att repetera korrekt placering och hantering av jollar samt även repetition av väjningsregler. Vi avslutade med en halvvindsbana i hård vind nedanför högskolan samtidigt som nybörjarna startade upp sin grupp.

KJK Segling Maj 2021Hårdvindssegling!

KJK Segling Maj 2021Barbords halsar väjer för styrbords halsar

KJK Segling Maj 2021Härligt seglarväder

tredje träffen hade vi perfekt seglingsväder! Därför var det fokus på att alla skulle repetera segling med 2-kronan samtidigt som vi seglade en L-bana med optimisterna.
Under träningen hade vi även hjälp av ytterligare en hjälpinstruktör som gått säkerhetsutbildningen – Martin. Vi kommer fortsätta skola in intresserade som hjälpinstruktörer under säsongen. Efter en härlig segling avnjöts fika bakat av deltagare.
Nästa gång (6/6) blir det långsegling med 2-krona och jollar. Tänk på att solen är stark nu under försäsong.

Bra seglat allihopa!

/Tränarna