Teknikträning – Bana och spinnaker

Efter hårda vindar fick vi i Fortsättningsgruppen perfekta förutsättningar för att börja teknikträningen för säsongen. Då vi var många deltagare denna torsdag den 11 juli delade vi gruppen i två.

KJK Segling 2024-07-11

De som var yngre eller relativt nya på jolle för året fick segla sin första bana. Det märktes att vi övande riggning, sjösättning och förtöjning förra träningen. Alla riggade sin egen jolle. Efter kontroll av tränarna sjösatte och förtöjde seglarna sin egen jolle. Vägen ut till banan var det läns, därefter seglade vi en halvvindsbana och slutligen seglade vi hem till bryggan i bidevindssegling – dvs kryssade så nära vinden som möjligt med skotning ”in i hörnet”. Samtliga segelsätt tränades under kvällens seglingspass.

KJK Segling 2024-07-11

KJK Segling 2024-07-11

Den andra gruppen drog ut med två-kronorna och övade sättning och nedtagning av spinnaker under ledning av tränare Hampus långt ut på Danmarksfjärden.

KJK Segling 2024-07-11

KJK Segling 2024-07-11

KJK Segling 2024-07-11

Det blev en väldigt bra träning för alla och samtliga vågade och kunde segla själva idag.

Bra jobbat allihopa!

/Tränarna

Dekal och vimpel

KJK Dekal och Vimpel

Sidan ”Klubbkläder” är nu omdöpt till ”Klubbshop”. Nytt på sidan är klistermärke och vimpel med klubbens logga.

Klistermärket är 10 x 10 cm och kostar 25 kronor styck och vimpeln säljs för självkostnadspris 250 kronor styck.

För köp kontakta klubbens kassör via kassor@karlskronajolleklubb.se så löser vi detta.

Länk till Karlskrona Jolleklubbs ”Klubbshop”, https://www.karlskronajolleklubb.se/foreningen/klubbshop/

Segling på land och till sjöss i hård vind

KJK Segling 2024-07-07Justering av litslinor – förberedelse för hårdvindssegling.

Söndagen den 7 juli bjöd på vindar mellan 9-14 m/s från sydväst så den planerade långseglingen fick ställas in och vår alternativa planering fick istället plockas fram. För att alla skulle få så bra träning som möjligt delade vi upp gruppen i två. Äldre seglare och yngre seglare.

Den äldre gruppen började med en teoretisk och praktisk genomgång av hur en jolle ska vara riggad i hård vind. Efter justering av litslinor och mastlut gav sig de äldre seglarna ut för hårdvindssegling i skydd av Långö udde.

Då motorn på ena följebåten inte villa starta fick de äldre seglarna även öva rodd. Att ro i hård visade sig inte vara så enkelt – det blev en välbehövlig övning! 😁

De yngre seglarna övade på att rigga, slå stoppåtta, ta i och upp jollarna, förtöja jollarna med dubbelt halvslag om egen part och som avslutning provades en ny bogseringsmetod.

Eftersom det inte blev så många seglingsbilder denna träning lägger vi även upp lite bilder från säsongen som helhet.

Nu hoppas vi på bättre seglingsväder till nästa träning.
Bra jobbat allihop! //Tränarna, Fortsättningsgruppen

KJK Segling 2024-07-07Rodd i hård vind.

KJK Segling 2024-07-07Övning på att förtöja med dubbelt halvslag om egen part.

KJK Segling 2024-07-07Hårdvindssegling – när en vimpel släpper vinden och spetsen riktas uppåt är det i allmänhet mer än 10 m/s.

KJK Segling 2024-07-07Stilstudie på tränarna.

KJK Segling 2024-07-07Tvåkronegrupp yngre.

KJK Segling 2024-07-07Segling när den är som bäst!

KJK Segling 2024-07-07Grillning av hamburgare – viktigt med energi till seglarna. 😁

KJK Segling 2024-07-07Klassisk KJK-förtöjning på Andöarna.

KJK Segling 2024-07-07Avslutning på seglarskolan. Seglarna visar sina anhöriga hur man riggar en jolle.

KJK Segling 2024-07-07Övning på att vända upp sin jolle efter kapsejsning.

KJK Segling 2024-07-07Bra häng!

KJK Segling 2024-07-07Förberedelse inför säsongen.

Klubbkampen

Klubbkampen 2024-06-29

För två år sedan arrangerade vi på KJK premiärdeltävlingen av Klubbkampen. Sedan dess har konceptet uppmärksammats med priser och blivit ett väl inarbetat koncept i Blekinge. Nu var det vår tur att arrangera en deltävling igen.

Klubbkampen är Blekinges koncept för att på ett lekfullt sätt testa på kappsegling. Vi samlas hos en klubb och genomför enkla race i arrangerande klubbs skoloptimister. Det är klubben som deltar, inte individerna. Vi blandar upp kappseglingen med andra roliga aktiviteter för både deltagarna och deras familjer. Så gjorde vi även denna gång!

14 förväntansfulla deltagare från KJK, Karlskrona Segelsällskap och Karlshamns Segelsällskap deltog. En majoritet av dem har börjat segla i år och fem av dem har började segla för en vecka sedan. Vi hade med andra ord helt rätt målgrupp. Vi började med att gå igenom på land hur en start går till.

Onödigt friska vindar ställde till det lite för oss, så vi bestämde oss för att lägga en halvvindsbana i lä av Långö och att nyttja fem jollar. Normalt har man alltid med en kryss i seglingstävlingar, men denna gången blev det bäst så här. Vi seglade fyra heat och fick uppleva en härlig entusiasm bland deltagarna. Samtidigt fick de föräldrar som ville prova på att segla tvåkrona.

Väl inne på land igen bjöds det på hamburgare. Därefter tog lekarna vid och i dessa hade vi blandade lag med deltagare från de olika klubbarna. Vi började med en paddlingsstafett och därefter hade vi dragkamp. Slutligen fick vi till en liten uppvisningssegling. I ena optimistjollen hade vi Staffan som är regerande svensk mästare i 606 och tillika pappa till en av deltagarna. I den andra hade vi Gustaf som kappseglar i optimistjolle. Med bryggan som ett av startmärkena blev det mycket publikvänligt. Det utkämpades en hård kamp i bäst av tre race och det var grymt imponerande av Staffan att hantera den lilla optimistjollen så smidigt!

Slutligen var det dags för prisutdelning. Det blev riktigt jämnt mellan klubbarna, men till slut blev det vi i KJK som fick ta emot den stora pokalen, fylld till bredden med godis. Mycket bra kämpat av alla deltagare från alla klubbar. Nu ser vi fram emot årets andra deltävling, som planeras till söndagen den 11 augusti i Hällevik.

Klubbkampen 2024-06-29

Klubbkampen 2024-06-29

Klubbkampen 2024-06-29