Seglarskolan 2022-06-04

KJK Seglarskola 2022-06-04

I bästa tänkbara ”lära sig segla”-väder genomförde vi i lördags seglarskolans tredje lektion. Solen sken ikapp med alla oss som var där, och vindmässigt bjöds vi på 2-3 m/s.

Efter genomgången av dagens planerade aktiviteter, riggade eleverna sina båtar, denna gång hade alla varsin båt. Därefter seglade vi ut till vår bana, som även denna gång bestod av en halvvindsbana. Det är jätteviktigt att grunderna sitter innan vi börjar krångla till det: Att få och behålla fart i båten och att kunna vända på ett kontrollerat sätt. Två konkurrerande vindriktningar ställde till det lite för oss i början och bojarna flyttades både 1 och 2 och 3 och… gånger. Men sedan fick vi en ganska ren och fin vind som inte krånglade till det för våra elever. Wow vad det seglades denna förmiddag! Varv efter varv efter varv. Det blev allt snyggare vändningar och allt färre besök i vindögat.

När vi skulle segla in kom nästa utmaning. Bryggan låg långt där borta och rakt mot vinden. Och nu har vi ju lärt oss att vi inte kan segla rakt mot vinden… Men det man kan göra är att kryssa, det vill säga att segla sicksack. Först en bit med vinden snett in från ena sidan och sedan snett mot vinden med vinden in från andra sidan. Den första biten biten fick de hjälp av bojar att styra mot. Därefter fick de glada tillrop från motorbåten och vips var allihopa nästan inne vid bryggan.

Det sista momentet på vattnet denna dag var att öva tilläggning. Det viktigaste att komma ihåg i denna manöver är att planera så att man lägger till mot vinden så att båten saktar ner farten. När båtarna var avriggade blev det god fika, eftersnack och knopslagning.

Snyggt jobbat allihopa!

KJK Seglarskola 2022-06-04

KJK Seglarskola 2022-06-04

KJK Seglarskola 2022-06-04

KJK Seglarskola 2022-06-04