Båtlivets Unga Hjälte 2024

Gustaf Båtlivets Unga Hjälte 2024Fotot är hämtat från tidningen Båtliv. Fotograf Lars-Åke Redéen.

Åter igen är det dags för vår klubbkamrat Gustaf att göra reklam för Blekinges seglingsklubbar. Gustaf är en aktiv seglare och tränare i både Karlskrona Jolleklubb och Karlskrona Segelsällskap. Genom sitt snabba ingripande under en lektion på Karlskrona Segelsällskaps vuxenseglarskola förra sommaren kunde en person räddas då hen fått bommen i huvudet och trillat medvetslös i havet. På båtmässan ”Allt för sjön” i Stockholm kommer Gustaf tilldelas ett stipendium och utmärkelsen ”Båtlivets Unga Hjälte 2024”. På fredag kommer Gustaf att vara närvarande på båtmässan och berätta sin egna version av händelsen. Stort GRATTIS Gustaf! önskar vi alla i moderklubben Karlskrona Jolleklubb.

Stipendiet delas ut i samarbete mellan International Färg AB och tidningen Båtliv (Svenska Båtunionen), Svenska Seglarförbundet och Svenska Kryssarklubben.

Juryns motivering till utmärkelsen ”Båtlivets Unga Hjälte 2024”:

”Efter ett snabbt ingripande av 13-årige Gustaf Arvmyren räddades en person vid Karlskrona Segelsällskaps seglarskola i juli 2023. Gustaf hoppade i sjön och dramat slutade lyckligt. Gustaf är medlem i Karlskrona Jolleklubb, där han tar stort ansvar.”

Den inskickade nomineringen till ”Båtlivets Unga Hjälte” (okänd författare):

”Det är en helt vanlig tisdagseftermiddag i Karlskrona Segelsällskaps vuxenseglarskola i juli månad 2023. Fint väder och alldeles lagom mycket vind på fjärden. Klubbens båda C55:or är var och en bemannad med två elever och en instruktör. Men plötsligt inträffar det vi alla pratat om under utbildning men som lyckligtvis ”aldrig” händer:
Eleven som styr faller av (svänger) för mycket på länsen (vinden in bakifrån) och bommen flyger över till andra sidan i en ofrivillig gipp. Instruktören hinner precis varna för vad som är på gång. Eleven som styr hinner inte reagera och bommen träffar otäckt hårt i huvudet. Eleven faller i vattnet och hamnar medvetslös med ansiktet neråt.

Instruktören hoppar omedelbart efter och lyckas vända eleven, som sedan börjar få tillbaka medvetandet och självklart har panik. Följebåten har nu hunnit fram och med gemensamma krafter lyfts eleven upp på ribbåtens ena ponton. Ambulans larmas samtidigt som ribbåten sätter full fart in mot land. Allting slutar så FANTASTISKT väl. Klubben utvärderar vad som hänt och krisplanen fångar tryggt upp alla inblandade efteråt. Slutet gott, allting SÅ ALLDELES UNDERBART gott.

Vad är det då som sticker ut extra mycket i denna historia? Förutom ett mycket bra arbete från ALLA inblandade, är det åldern på hjälpinstruktören som omedelbart hoppar i efter den vuxna eleven. Han är endast 13 år gammal och heter Gustaf Arvmyren. Härmed nomineras han till ”Båtlivets unga hjälte”.

Vem är då Gustaf?
Han satsar målmedvetet i optimistjolle, men testar allt som går att segla och som kommer i hans väg. Ännu så länge inkluderar det bland annat: rs feva, c55, tvåkrona, e-jolle, zoom8 och farmors semestersegelbåt. Seglingsglädjen och det sociala är minst lika viktiga som resultatet för Gustaf.

Efter två år som hjälpledare i moderklubben Karlskrona Jolleklubb, har Gustaf under 2023 blivit ordinarie instruktör i deras seglarskola. Där tar han stort ansvar för klubbens verksamhet och utveckling och har under 2023 även varit med och startat upp en tvåkronagrupp för att fånga upp klubbens äldre ungdomar.

Under 2023 har han även deltagit som hjälpinstruktör i grannklubben Karlskrona Segelsällskaps sommarseglarskolor för både vuxna och barn (där olyckan ovan skedde). Det är även här som Gustaf genomför sin optimistjollesatsning under klubbens mycket kompetente klubbtränare. Här samlas seglare från fyra olika klubbar i sydöstra Sverige och tränar tillsammans.

Gustaf har hunnit med flera instruktörsutbildningar inför säsongen 2023: Seglingens ledarskap – grund, hjälpledarutbildning och båda klubbarnas egna utbildningar). Dörren är tyvärr fortfarande stängd för SSFs tränarutbildning ett par år till pga ålderskravet 16 år. Scenariot som nu inträffade är dock mycket likt det som tagits upp i moderklubbens utbildning under våren.

Förutom den gedigna seglingsvanan, är Gustaf också en duktig motorbåtsförare och älskar allt slags båtliv. Först var det gummijollen med utombordare som gällde. För ett par år sedan var det dags för nästa steg, i form av familjens lilla styrpulpetbåt. Denna kör han numera själv när han ska till sin egen seglingsträning, till instruktörsjobben men så klart också när han tar med kompisarna på utflykt och gärna då åka lite ring förstås. Gustaf tar även ett stort ansvar för både sin egen jolle och familjens båtar. Det mekas, fixas och putsas!

Som om inte ovanstående vore nog, satsar Gustaf dessutom lika målmedvetet på Truppgymnastik.
…allt detta trots sin ålder på 13 år.”

Några länktips för dem som önskar läsa mer:
Facebook – Tidningen Båtliv (Livesänder prisutdelningen klockan 14:00 den 8:e mars)
SR P4 Blekinge
Facebook – Svenska Seglarförbundet
Svenska Seglarförbundet
Tidningen Båtliv