Seglarskolan, lektion 3

KJK Seglarskola 2021-06-05

I bästa tänkbara väder genomförde vi på lördagen den 5 juni seglarskolans tredje tillfälle. Efter hård vind första lektionen och onödigt frisk vind andra lektionen, blev det nu en klassisk tredje gången gillt med helt fantastiskt väder: strålande sol och perfekt nybörjarvind på 2-3 m/s.

Teoripasset handlade denna gång om sjövägsreglerna. Vi är många som ska samsas på havet och med några enkla regler kan vi undvika kollisioner. Vi prioriterade att alla skulle få segla så mycket som möjligt, så det blev lite olika mellan våra två grupper hur mycket teori det blev. Några hann även med att öva på knoparna och jobba vidare med jollens delar. Även det viktiga fikat blev lite mer oorganiserat och vi höll på att glömma att ge några av eleverna lite god fika. Men efter helt befogade protester fick även de till slut lite fika. Det är bra att ni står på er! 😊

KJK Sjövägsregler

Så över till seglingspasset. Efter 0 respektive 10 minuters segling de första lektionerna, seglade alla denna tredje gång upp mot en timme eller till och med längre. Dessutom seglade alla hela eller delar av tiden alldeles själva i sin optimistjolle. Vi ledare fanns så klart på plats och coachade från motorbåtarna. Vi jobbade med att få in grunden: Att segla halvvind mellan två bojar och att lära sig vända vid bojen. Nu i början vänder vi enbart genom att ta rodret ifrån oss och göra det vi kallar ett slag eller stagvändning.

Men första gången man seglar själv händer det så klart att man råkar vända åt andra hållet och att båten råkar göra en och annan piruett och snurrar runt, runt, runt. De flesta fastande även i vindögat några gånger och det kan vara lite klurigt att komma därifrån i början. Men ingen fara, vindögat är snällt så länge man håller ner huvudet och duckar för bommen. I den perfekta vindstyrka vi erbjöds denna gång spelar det inte så stor roll vare sig om man gör piruetter eller vänder åt fel håll, det händer inget dramatiskt för det. Det är precis så här det ska vara i början när man lär sig segla. Vi tränare är superimponerade av hur duktiga alla elever var.

Väl kämpat allihopa!

KJK Seglarskola 2021-06-05

KJK Seglarskola 2021-06-05

KJK Seglarskola 2021-06-05

KJK Seglarskola 2021-06-05

KJK Seglarskola 2021-06-05

KJK Seglarskola 2021-06-05

KJK Seglarskola 2021-06-05