Stölderna av båtmorer ökar

De flesta båtmotorstölderna sker på hösten när färre människor rör sig på klubbens område. Mot illvilliga tjuvar finns inga garantier och även den mest vaksamma kan som bekant bli bestulen på sin egendom.

Så här jobbar ligorna

De organiserade ligorna består ofta av flera grupper med olika arbetsuppgifter.

Först brukar området på och omkring kring båtklubben rekognoseras. Den första gruppen antecknar utombordarens fabrikat och motorstyrka och fotograferar objekt som kan vara av intresse att stjäla. 4-taktsmotorer är de mest åtråvärda objekten som tjuvarna helst vill ha. Båtklubbens rutiner kontrolleras, när folk är på plats, belysning på området och tillgänglighet för att kunna arbeta ostört och kunna lasta stöldgodset i en väntande bil.

Nästa grupp förbereder stölden genom att lossa motorns bultar. Vanligt är att man använder sig av kolsyra och kyler ner stålet för att sedan knacka av bultarna och låset. Detta kan ske någon dag före stölden och därför är det viktigt att alla medlemmar på klubben är på sin vakt och rapporterar till styrelsen om något misstänkt upptäcks. Enligt polisens kartläggning sker oftast stölderna mellan söndag till torsdag.

BåtsamverkanPågående båtmotorstöld?

När det är dags att stjäla motorerna så tar man oftast flera båtmotorer vid samma tillfälle. Motortjuvarna arbetar inte ensamma utan har oftast någon medhjälpare med mobiltelefon i närheten som håller uppsikt och kan varna. Annat som kan vara intressant att stjäla är reglage, bränsledunkar och navigationsutrustning. Man letar efter spårsändare och gömmer undan motorerna i några dagar på någon lämplig omlastningsplats för att sedan nästa grupp ska kunna hämta upp dessa och frakta motorerna ut ur landet.

Tjuvarna återkommer gärna till brottsplatsen

Har båtklubben drabbats av motorstöld en gång är det högst troligt att tjuvarna återkommer. Då vet stöldligorna att det med all säkerhet finns nya ersatta motorer att tillgå.

Här följer några tips

 • Regelbunden tillsyn. Titta till din båt då och då, du äger ju båten även på vintern!
 • Fyll i ett ”Båtkort”. För att du ska få så bra hjälp som möjligt av polisen vid sjöräddningslarm eller om din båt blir stulen så är det viktigt att du har korrekta uppgifter om din båt tillhands. Fyll i dina samlade uppgifter och förvara sen kortet tillgängligt i mobilen eller på datorn, men inte i båten. Fotografera gärna din båt. Polisen har ett särskilt ”Båtkort” på sin hemsida. Där kan du fylla i alla uppgifter om din båt. Båtkortet finns här: Båtkortet

  Båtkortet

 • Se till att ha rätt försäkringsskydd. Försäkringsbolagen brukar ha förhöjd självrisk under vinterperioden, kontrollera vad som gäller med ditt bolag.
 • DNA-märk din motor, båt och övrigt stöldbegärligt material i båten.
 • Securmark för båtar och båtmotorer är en permanent stöldskyddsmärkning som underlättar identifieringen och verkar avskräckande på tjuven.
 • Installera en spårsändare. Flera försäkringsbolag sänker premien för båtar försedda med godkända sändare. Enligt lag är det i Sverige förbjudet att inneha en så kallad störsändare, men tyvärr använder sig de organiserade ligorna ibland av störsändare för att slå ut funktionen av spårsändare.
 • Kontrollera bultarna till utombordaren så att inte är lossdragna. Det kan i så fall vara ett tydligt tecken på att en stöld är förberedd för att gå fort.
 • Var uppmärksam på närvaro av okända personer. Iakttag antal personer, kön, ålder, längd, kroppsbyggnad, hårfärg, klädsel, glasögon, skäggväxt, väskor/påsar och andra kännetecken.
 • Notera bilar och fordon och skriv upp registreringsnummer, fabrikat, färg, andra kännetecken på fordon som uppehåller sig i anslutning till båtplatsen på ett onormalt sätt.
 • Avlägsna propeller, motorkåpa och om möjligt växelhuset på din utombordare under vinterförvaringen.
 • Om båten är uppställd på trailer, se till att ha ett godkänt klass 3 lås på trailern.
 • Tveka inte att kontakta polis på 112 vid pågående brott.