Seglarskolan, lektion 5

KJK Seglarskola 2021-06-19

Väderprognosen höll och vi bjöds på lördagen på bästa tänkbara väder för en nybörjargrupp: Vindhastighet på 2-3 m/s, strålande sol och högsommartemperaturer i luft och vatten. Bättre än så här blir det inte!

Vi passade så klart på att maximera mängden segling denna gång, när eleverna kom låg det redan 5 jollar klara vid bryggan. Även om det är jätteviktigt att kunna rigga sin jolle själv och att ta ansvar själv för att allt fungerar, kommer det säkert dagar framöver med sämre väder när vi kan fokusera på det (i Fortsättningsgruppen).

Väl ute på vattnet fortsatte vi med halvvindsbanan. Att segla rakt fram mot ett mål och justera seglet eller riktningen efter vindens svängningar samt att kunna vända på ett tryggt sätt är grundläggande för att sedan kunna lägga på fler moment. Det skapar även självförtroende och trygghet när man känner att man behärskar detta. Och oj vad bra det gick! I slutet av lektionen njöt vi av att se kontrollerade vändningar och fin halvvindssegling. I flera fall började vi även slipa på detaljer som att sitta tillräckligt långt fram och att använda rorkultsförlängare när man sitter på kanten.

Lite teori hann vi också med. Det nya för dagen var sjövettsreglerna, men vi tragglade även vidare med att repetera segelsätt, sjövägsregler och termer för vändningar och svängar. Det blir lite olika för de båda grupperna vad vi hinner med varje gång, men i slutänden blir det ganska likt.

En sådan här dag vore det nästan tjänstefel att inte erbjuda eleverna bad också. De som inte hade provat kapsejsning förra lektionen fick göra det och de som ville bada från bryggan fick göra det. Fina dagar som den här genererar väldigt mycket båttrafik i vårt smala sund. Därför var det flytväst på som gällde för att synas bättre. Men det är också viktigt att man är van och bekväm med hur det är att vara i vattnet med flytvästen, så det är ett tips att öva på det emellanåt.

Nu ser vi fram emot nästa lektion om två veckor som ju också är vår avslutning!

KJK Seglarskola 2021-06-19

KJK Seglarskola 2021-06-19

KJK Seglarskola 2021-06-19

KJK Seglarskola 2021-06-19

KJK Seglarskola 2021-06-19

KJK Seglarskola 2021-06-19